We onderscheiden twee soorten marifoonkanalen: Simplex – en duplex kanalen.

Duplex kanalen: zenden en ontvangen op verschoven frequenties {zenden op de lage freq en ontvangen op de hoge freq} en kunnen daarom niet gebruikt worden om rechtstreeks van schip naar schip te communiceren tenzij de sluis of de verkeerspost de gesprekken doorzendt via zijn zender.

Zo kan het dus gebeuren dat u bij een sluis alle gesprekken kunt volgen totdat er bijvoorbeeld problemen ontstaan. Vanaf dat moment kan de sluiswachter beslissen om het ontvangen signaal niet meer door te zenden naar de overige schepen.

Simplex kanalen: hier wordt voor het zenden en ontvangen dezelfde frequentie gebruikt. Alleen op dit soort kanalen is communicatie tussen verschillende schepen mogelijk.

Let op: Regelmatig worden er marifoons aangeboden ter reparatie omdat er uitgeprobeerd is met de buurman op een duplex kanaal. Dit wil dus niet.

Zendvermogen: Sinds 2000 is het zgn. ‘Basel-kanalenpakket ‘ van kracht, waarbij op een groot aantal kanalen op hoog vermogen gezonden kan worden. Deze afspraken zijn in Europees verband gemaakt. In Nederland wordt er van de gebruiker verwacht dat hij of zij handmatig het vermogen terugschakelt naar laag.

Aanpassing van de meeste marifoons naar de nieuwste ‘Basel’ eisen is mogelijk. De meeste hiervoor benodigde chips of software zijn bij ons beschikbaar.