Dit is een marifoon die eigenlijk een binnenvaart en een zeevaart marifoon in 1 behuizing bevat.

Binnenvaart stand houdt in dat op diverse kanalen het zendvermogen gereduceerd wordt naar 1 Watt. ATIS is ingeschakeld, dual watch is uitgeschakeld, en kanaal 37 kan niet gebruikt worden.

Welke kanalen op hoog vermogen (25 Watt) en welke kanalen op laag vermogen gebruikt mogen worden is geregeld in de zgn. ‘Basel’ overeenkomst.

Zeevaart stand houdt in dat op alle kanalen, m.u.v. 31, 75 en 76, op hoog vermogen uitgezonden kan worden. Handmatig reduceren naar laag blijft natuurlijk mogelijk. ATIS is uitgeschakeld, dual watch ingeschakeld, kanaal 37 is ingeschakeld, en DSC is, indien aanwezig natuurlijk, te activeren.

Denk erom dat veel Duitse schepen zijn uitgerust met een zeemarifoon, die vaak bij verkoop in het schip achter blijft. Het is maar zeer de vraag of het apparaat onder Nederlandse vlag gebruikt mag worden. Een bekend voorbeeld is de Navico RT6500S marifoon. Veel verkocht in Duitsland, echter in Nederland nooit goedgekeurd, en daarom is het gebruik op een onder Nederlandse vlag varend schip niet toegestaan.

Ombouw van een binnenvaart naar een zeevaart marifoon is vaak mogelijk dmv het wisselen van kleine voorgeprogrammeerde IC’s of software wijziging.

Ombouw van zeevaart naar binnenvaart hetzelfde verhaal.

Ombouw van een binnenvaart naar een combi marifoon is meestal ook mogelijk dmv het inbouwen van een zgn. combi print. Dit is een stukje elektronica, dat elke keer bij het opstarten van de marifoon het totale kanalenpakket met bijbehorende toegestane zendvermogens in het programmeerbare IC’tje laadt.

Door middel van een schakelaartje of toetscombinatie is dan om te schakelen van binnenvaart naar zeevaart stand.

Denk er ook om dat een zeevaart en een combi marifoon alleen gebruikt mogen worden met een MARCOM-B certificaat.