Sinds 1996 dient elke marifoon die gebruikt wordt binnen Nederland en de overige Rijn Oeverlanden, voorzien te zijn van een ATIS voorziening. ATIS staat voor ‘Automatic Transmission Identification System’ het is een persoonlijke digitale identificatie code die aan na het loslaten van de zendknop uitgezonden wordt. Code ziet eruit als bijv: PC2815.

Een ontvanger met daaraan gekoppeld een decoder kan direct op zijn scherm zien welke roepletters het uitzendende schip heeft. Met behulp van een database op de computer is eenvoudig te achterhalen welk schip het is, en wie de eigenaar is. De meeste bruggen hebben geen decoder, maar bijv. De Brandaris op Terschelling is voorzien van een decoder en een database.

Het ATIS nummer wordt verstrekt door het ministerie van economische zaken, maar wordt pas uitgegeven na het behalen van het basiscertificaat. Een examen daarvoor is af te leggen bij de ANWB of KNWV. Vaak organiseren watersportverenigingen kleine cursussen in de winter voor hun leden om ze klaar te stomen voor het examen. Het bediening certificaat Basis marifonie wat u krijgt na uw examen blijft levenslang geldig en kost geen jaarlijkse bijdrage, dit in tegenstelling tot de machtiging waar u wel een jaarlijkse bijdrage voor moet betalen. Het ATIS nummer is persoonsgebonden, dus als u een ander schip koopt, neemt u uw ATIS nummer (of roepletters) mee. Let er dus op dat uw ATIS nummer in de evt aanwezige marifoon wordt geprogrammeerd. Denk er ook om als u uw marifoon verkoopt (met of zonder schip) de nieuwe eigenaar het apparaat laat omprogrammeren.! Voor dit omprogrammeren kunt u bij ons terecht. De marifoon wordt dan tevens gecontroleerd op juiste werking en evt. bijgeregeld. Ook voor ATIS inbouw bent u aan het juiste adres.